torsdag 8 december 2022

Är hållbarhetschefen lösningen eller problemet?

 Det kan tyckas vara en märklig fråga, men den har blivit aktuell i samband med att landets högsta politiska hållbarhetschef, Miljöministern, snarare tycks vara ett skydd MOT utmanande miljöåtgärder. Det gäller inte bara den nuvarande regeringen utan i högsta grad den föregående.

Hållbarhetschefen ger då legitimitet till en dålig miljöpolitik snarare än att vara en förändringskraft inifrån. Inom företagsvärlden är det likadant och det uppdrag som hållbarhetschefen anser sig ha fått kan variera kraftigt. Vanliga uppdrag är att vara kommunikatör eller arbeta med anpassning till lagstiftning eller upplevda kundkrav. Någon kreativ utveckling därutöver är inte prioriterad eller ens önskvärd. 

En hållbarhetschef har i regel ingen budget och sitter sällan och skapar nya gröna marknader tillsammans med CMO eller affärsutvecklaren. Det finns undantag förstås, men så här funkar det oftast. Tyvärr levererar ofta de inhyrda konsulterna därefter. De vet att kreativa lösningar inte säljer utan levererar enligt rådande stuprörstänket i organisationen. Det blir "legal compliance" eller vilka trender som råder för tillfället.

Det här leder ofrånkomligen till att hållbarhetsarbetet växer vad gäller administration och byråkrati på bekostnad av det operativa och mätbara resultatet. En projektledare på ett bygge berättade för mig att halva tiden går åt till att fylla i dokument som rör hållbarhetskrav, utan att de är säkra på att det verkligen blir någon skillnad. 

Den som följer utvecklingen av hållbarhetsrapporteringen borde veta vad jag menar. Bruttolistan på vad som ska redovisas bara växer som konsekvens av brist på vetenskapliga ramverk som är anpassade till den komplexitet som finns. Experterna blir aldrig nöjda därför att ingen har överblicken om vad hållbarhetsarbete går ut på. 

I brist på ett grundläggande operativsystem så lägger alla in appar som går på tvärs och överlappar varandra och skapar konflikter. Eller som att studera röran av alla blad på ett träd utan att se hur de hänger ihop vad gäller stammar grenar och kvistar.

Ovanpå detta bildas ett ekosystem av konsulttjänster vars affärsidé är att kapitalisera på rådande förvirring och erbjuda sig att följa alla dessa förkortningar och begrepp. Det känns tryggt för kunden att någon kommer och räddar dem, men ingen ifrågasätter om det finns andra sätt att arbeta och uppnå det egentliga syftet med hållbarhetsrapportering. Detta är reduktionismen i sin linda som gör att klimatmålen aldrig nås eller att massutrotningen inte stoppas. Vi har inte tid att göra rätt, därför att vi är fullt upptagna att göra fel.

Eller så vill du vara med om ett annat sätt? Börja med att gå in på www.limebook.se

  




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar